Handel med aktier kan være en svær ting at sætte sig ind i, når man er helt ny og skal til at komme i gang. Vi har derfor her samlet nogle gode råd til hvordan du griber det an.

Hvad betyder det at købe en aktie?

Når du køber aktier, betyder det, at du bliver medejer i den virksomhed, som du investerer i. Det betyder også, at er der et afkast, har du ret til en andel af dette.

Det er derfor en god idé at sætte dig godt ind i branchen, inden du vælger hvilke firmaer du gerne vil investere i. Du kan overveje hvilke brancher, som du tror vil klare sig godt i fremtiden og finde nogle aktier inden for det område. Aktier i brancher indenfor fx tag og fliserens er ofte gode investeringer, fordi det er noget der altid vil være relevant.  Når det er en branche, som der altid vil være brug for, er det ofte gode investeringer, da risikoen for at det kommer til at gå dårligt er lavere. Og der vil altid være brug for fx tag og fliserens og derfor kan firmaer inden for det være en god investering. Du kan fx investere i Nanostone, som er en virksomhed der tilbyder tag-, facade- og fliserens af bolig og erhverv.

Når du investerer i en virksomhed, er det ofte en god idé, at få et indblik i deres regnskaber. På denne måde kan man få en idé om, hvorvidt et køb af aktier i en bestemt virksomhed er lukrativt eller ej.

Du kan dog også opnå et afkast på en anden måde – nemlig ved at købe aktier billigt og sælge dem lidt dyrere. Her handler det om timing, så du både køber og sælger på de rigtige tidspunkter.

Hvordan gør man?

Køb af aktier er relativt simpelt i dag. Det hele foregår online, og der er forskellige platforme, der specifikt er udviklet til aktiehandel.

Processen er relativ enkel – man tilmelder sig ved at oprette en profil, sætter penge ind på en konto, og handler dermed med pengesummen.

De forskellige platforme er tilkoblet børser på verdensplan, hvilket er en fordel, idet det giver dig mulighed for både at handle danske såvel som udenlandske aktier.

Herudover gør aktiehandel online processen langt hurtigere, hvilket er en stor fordel, idet timing er utrolig vigtigt i aktiehandel.

Stift bekendtskab med begreberne

Selvom det kan lyde ret teknisk, er det ret ligetil at handle med aktier, hvis blot man først har sat sig ind i det.

Her er det vigtigt først at fremmest at stifte bekendtskab med grundlæggende begreber.

Eksempelvis er det vigtigt at kende forskellen på en aktie og en obligation. Hvor du med en aktie køber en andel af en virksomhed, udlåner du med en obligation penge til den virksomhed, som du har købt obligationen hos.

Herudover er det også vigtigt at vide hvad et ÅOP er. ÅOP står for årlig indkomst i procent, og er dét tal du skal kigge på, når du skal vurdere hvilken virksomhed det er fordelagtigt at investere i.

Udover de ovennævnte begreber, er det også nødvendigt at kende til betydningen af et værdipapir, en portefølje, et indeks, risikovillighed, ETF og meget mere.

Der er mange ting som man skal sætte sig ind i, og der er en god idé at læse op på de forskellige termer, før man går i gang med aktiehandel – ellers vil man blot investere ved hjælp af rene gæt, og det kan ofte gå galt.