Hvis ikke du er uddannet inde for banksektoren eller har den store erfaring med at tage lån, kan det være svært at gennemskue hvilket lån der er bedst for dig og din økonomi. Så derfor har vi samlet nogle tips til dig, som forhåbentligt vil hjælpe dig på vej til at finde det billigste lån.

Renten

Der er meget mere til renten end der lige møder øjet, en rente kan både være fast og variabel, hvilket kan have en stor betydning for dig og den ydelse du skal betale hver måned. Hvis du vælger et fastforrentet lån, vil du skulle betale det samme i ydelse hver måned, men vælger du tværtimod et lån med variabel rente, kan ydelsen svinge lige renten, stiger renten f.eks. vil du skulle betale en højere ydelse og hvis renten falder, vil det samtidig bliver en lavere ydelse. Derudover kan renten ofte se lav ud ved første øjekast, men hvis der er mange rentetilskrivninger, vil det man kalder den interne rente være højere, den interne rente kan ofte refereres til som den egentlige årlige rente. Det kan være vigtigt at lave disse beregninger, før du sender en låne ansøgning afsted.

ÅOP

Hvis du vil vide hvor meget du skal betale om året for de penge du har til låns, skal du kigge på ÅOP, som står for Årlige Omkostninger i Procent. ÅOP’en indeholder både renten og alle gebyrer er i forbindelse med at du tegner lånet, ofte vil du finde en større ÅOP hvis du låner 5.000 end hvis du låner 100.000 tusinde. Hvis du ser der, er en lav rente og en høj ÅOP skyldes det ofte at der er mange gebyrer eller større gebyrer i forbindelse med at tage lånet, så det kan derfor være vigtigt at vide hvad ÅOP’en indeholder i dit lån. For at finde ud af det bør du nærlæse alle betingelserne du modtager med lånet, så intet kommer bag på dig i forbindelse med lånet.

Sammenlign når du skal låne penge

Det er yderst vigtigt at du sammenligner de lån du overvejer, og indhenter flere lånetilbud fra forskellige långivere, uanset om du skal låne til bil, eller låne 20.000 til en ferie. Det er vigtigt at sammenligne på ÅOP’en, løbetiden og renten, når du sammenligner lån fra forskellige udbydere. Når du har modtaget konkrete tilbud, kan det desuden være en god idé at sammenligne evt. gebyrer der kan opstå under lånets løbetid. Der er ofte gebyrer ved forlængelse af lånet eller ved manglende betaling. Husk desuden at det er helt uforpligtende at søge om et lånetilbud langt de fleste steder.

Det er gjort nemt at overskue sammenligningen af de forskellige lånudbydere lige her.