De fleste tænker på aktier og obligationer når samtalen drejes over på investeringer, men der findes mange andre måder at forrente sine penge end at have dem i aktier, banken eller i obligationer. Der kan være store summer at tjene på at investerer i råvarer, mens råvarer som guld holder en stabil kurs, og derfor ikke er så sårbar overfor finansielle kriser. I dette indlæg er der samlet nogle gode råd til hvordan du kommer i gang med at tjene penge på råvarer.

Investering i råvarer

Det er muligt at tjene mange penge på at investerer i råvarer, der er dog også mulighed for at miste penge når kursen på råvarer falder igen. Dette skyldes at kursen på diverse råvarer er direkte styret af udbud og efterspørgsel, som kan give store udsving i kursen og i nogle tilfælde betyde at du ender med fingrene i postkassen. Råvarer markedet er et avanceret marked, da det er styret af mange forskellige drivkræfter, udbuddet kan sagtens dykke i tilfælde af strejker eller naturkatastrofer. Verdens største kaffeproducent er Brasilien, og naturkatastrofer i Brasilien kan derfor sagtens have en stor indvirkning på udbuddet af kaffe, som i sidste ende vil påvirke prisen på produktet. Det betyder at markedet for råvarer kan være ekstra sårbare overfor eksterne forhold, sammenlignet med aktier. Risikoen er således større ved råvarer, end ved aktier.

Til den passive investor

Investeringer i råvarer kan gøres på mange måder, og den nemmeste er strukturerede produkter, som typisk er en 2 – 4-årig investering. Strukturerede produkter giver ofte et større afkast end obligationer men bærer også en større risiko end obligationer, dog er indtjeningen og risikoen stadig lavere end den vil være ved aktier. Denne investerings type er ofte velegnet til den passive investor, der ikke har mulighed for at have fingeren på pulsen hele tiden. Det er desuden også et godt tillæg til dine investeringer, specielt hvis du leder efter at sprede risikoen for dine investeringer ud på forskellige markeder.

Til den aktive investor

Til dig der elsker at have fingeren på pulsen hele tiden, som også har energien og tiden, kan du investere direkte i råvarerne ved at købe dem, uden at de lander i stuen, og sælge dem igen bagefter. Denne type investeringer har typisk den højeste risiko, men også det største afkast sammenlignet med andre investeringsmuligheder. Langt de fleste der investerer direkte i råvarer, investerer i olie, da det er en råvare hvor det er til at sætte en finger på pulsen i form af dine benzin og diesel priser. Dette marked er klart det mest avancerede marked og det kræver meget tid at sælge og købe på det rigtige tidspunkt. Ved denne type investering kan naturkatastrofer i Brasilien sagtens påvirke kaffekursen, og det vil selvfølgelig også påvirke kaffeshops som Holybean.dk, men det vil ramme råvarer prisen meget mere.