Vanvidsforbruget er på retur, og det bliver nu erstattet af en modsatrettet tendens, nemlig genbrug. Vi genbruger mere end nogensinde før, og det tyder på, at denne tendens ikke begrænser sig. Den øgede genanvendelse er et udtryk for, at vi de seneste år har fået øjnene op for, at jordens ressourcer ikke er uendelige. Alt kan få nyt liv efterhånden – enten på den ene eller den anden måde.

Tekstiler genanvendes

Specielt beklædning genbruges i stor stil. Enten genbruges tøjet, som det er, eller så genanvendes materialerne i fremstillingen af andet tøj. Brugt tøj sælges videre mange steder. Private personer sælger ud af deres egne garderober via online fora som eksempelvis Trendsales eller DBA. Organisationer som Røde Kors og Blå Kors modtager donationer af aflagt tøj for at videresælge det til en særdeles lav pris.

Tøjet, der er slidt op, bliver også genbrugt. En virksomhed som H&M opfordrer sine kunder til at indlevere slidt og uanvendeligt tøj. H&M giver det indleverede tøj nyt liv ved at genbruge det i fremstillingen af andet tøj.

Elektronik

Elektronik er også populært at genbruge. Mere eller mindre alle former for elektronik er muligt at genanvende. Specielt batterier, metal og glas bliver genanvendt. Så har du en smadret iPhone, er der ingen grund til blot at kassere den. Der er rig mulighed for genanvendelse. Eksempelvis behøver batteriet nødvendigvis ikke at fejle noget, fordi skærmen er ødelagt. Så hvis du overvejer at udskifte din gamle telefon med en ny, så gå forbi en reparatør og forhør dig, om nogle af komponenterne kan genbruges. Du kan eventuelt se her, hvis du har brug for hjælp af personer, der virkelig har god erfaring, når det kommer til at ordne en smadret iPhone.

 

Madspild

Et andet udtryk for at spare på jordens ressourcer er de initiativer, der bekæmper madspild. Det ses mange steder, men supermarkedskæden Rema1000 var en af de første på markedet til at gøre noget aktivt for at stoppe denne tendens. De har ingen flerstyks tilbud og har generelt gjort deres pakninger mindre.

Derudover er der blevet udviklet apps, hvor restauranter og caféer har mulighed for at sælge billigt ud af deres rester lige efter lukketid. På denne måde sikrer man sig altså, at færre ressourcer går til spilde.

 

Retro

Den store interesse for retro bidrager også til genanvendelsen. Det, at unge mennesker gerne vil have brugte møbler, sikrer, at tingene får nyt liv og bliver udnyttet til sit fulde. Det er hovedsageligt service, lamper, porcelæn og møbler, der er i høj kurs. Især træmøbler er meget populære, men specielt træsorten teak. Over de seneste par år har interessen for møbler af teaktræ været så stor, at prisen er steget betydeligt. Dette er altså et udtryk for den store interesse, der er for at genanvende i Danmark.