Som årene går, slides kroppen lige så langsomt. Det samme gør sig gældende med vores sanser, som bruges konstant, og som derfor også kan lide et knæk på et tidspunkt – dette går udover vores performance på arbejdsmarkedet. Det er vigtigt, at man passer godt på sig selv, så man forlænger den gode følelse længst muligt og kan arbejde uden for mange skavanker.

Der findes både indgribende og forebyggende ting, som kan være med til at holde dig ung længst muligt. Her kommer nogle af de ting, du kan tænke over, hvis du gerne vil holde dig frisk.

Få din søvn

”Jeg kan sove, når jeg bliver gammel”. Det er en kendt sætning, som faktisk ikke er så rigtig igen. Det er nemlig rigtig vigtigt, at man får sovet, så man ikke bliver så hurtigt gammel. Søvn er en af de vigtigste kilder til energi, og det er præcis lige så vigtigt – og måske vigtigere – som at spise sund og varieret kost. Du kan selvfølgelig også sove for meget, så du bliver træt og doven, men som udgangspunkt er det sundt at få 7-8 timers søvn hver nat.

Hvis du sover dårligt eller har svært ved at falde i søvn, kan du vælge at opsøge dine læge, som kan henvise dig til en søvnspecialist. Her kan du måske få nogle gode råd, som hjælper dig til at sove bedre om natten.

Tag dine pauser

De fleste nedslidte mennesker har haft nogle meget hårde dage, hvor de er helt smadrede i kroppen, når de kommer hjem. Det kan skyldes, at de ikke får taget deres pauser. Sørg for, at du får dine hvil, så din krop ikke belastes mere, end det er godt for den. Det gælder uanset, om du er håndværker eller sidder på et kontor i hverdagen.

Pauser hjælper dig desuden til at arbejde bedre, når du starter igen. Undlader du helt at holde pauser, vil din effektivitet med stor sandsynlighed falde, og du taber derfor kun ved ikke at tage dine ”breaks”.

Bliv undersøgt

Du skal selvfølgelig lade dig undersøge, hvis du har symptomer på noget. Derudover bør du altid bruge din sunde fornuft og holde øje med din krop og dens udvikling. Fx er der rigtig mange danskere, som mister hørelsen i løbet af årene. Heldigvis findes der gode løsninger i form af et høreapparat, som hjælper hørelsen godt på vej igen. Du kan klikke her for at læse mere om et eventuelt høreapparat og andre råd om hørelsen.

Vær god ved dig selv

Du skal huske at tænke på, hvad der er godt for dig selv. Det giver selvfølgelig overskud, hvis du viser omsorg for andre, men du skal også huske at lytte til dig selv og dine behov. Gør noget, du har lyst til. Det kan være at spise din livret, se din yndlings tv-serie eller gå en tur alene i naturen.