Flere og flere danskere får kosmetiske behandlinger. Men hvor meget er markedet egentlig steget og hvorfor er det pludselig så populært, når det for få år siden, var et tabubelagt emne?

Hvad siger tallene?

Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at danske kvinder i 2018 fik rekordmange nye bryster. Antallet af brystforstørrende operationer steg dermed med over ti procent fra året før, mens brystløftoperationer hos private aktører sted med 23 procent. Samtidig viser en undersøgelse foretaget for Aleris-Hamlet, at intet mindre end 220.000 danske kvinder i alderen 18-69 år, overvejer at få ændrer på brysterne – det svarer til hele 11,6 procent af aldersgruppen.

Men det er ikke kun bryster der hitter. Både botox, restylane, fedtsugning og permanent hårfjerning vinder frem. 13 procent af danskerne har overvejet at få en kosmetisk operation det seneste år – 17 procent af kvinder har overvejet det og 9 procent af mændene. Hele 23 procent ville overveje det, hvis behandlingen var gratis, hvilket tyder på, at omkostningen ved kosmetiske behandlinger er en barriere for mange. Ifølge en rundspørge hos de danske skønhedsklinikker er de mest populære indgreb henholdsvis; botox, fedtsugning, hårfjerning, brystforstørrelse og filler.

Hvem er målgruppen?

I takt med det stigende antal kosmetiske behandlinger der bliver udført, er målgruppen også blevet en del bredere. Før i tiden forbandt man kosmetiske behandlinger med en bestemt type kvinde, og det lidt kunstige look. I dag ser det anderledes ud. Både mænd og kvinder får lavet behandlinger og det er ikke kun det kunstige look – men derimod vinder det naturlige frem. Mange ønsker efterhånden at få behandlinger, der for fremmede ikke kan ses med det blotte øje. Har du, som så mange andre, overvejet en kosmetisk behandling, kan du læse mere her.

Det er dog stadig de unge kvinder der får langt størstedelen af de kosmetiske behandlinger, der udføres i Danmark – mændene står kun for omkring 10 procent af det samlede antal kosmetiske behandlinger. Det hænger i høj grad sammen med, at det blandt unge er langt mere normalt og langt mere accepteret, end det er hos den ældre generation.

Fra tabu til accept

En undersøgelse foretaget af Megafon viser, at 8 ud af 10 af de adspurgte kvinder mellem 18 og 29 år, er enige i, at det er fint at få lavet kosmetiske indgreb, hvis de føler at det gør dem gladere. Sammenligner man med aldersgruppen 50-59 år, halveres antallet til 4. En grund til at især den yngre generation synes at det er fint, kan ligge i at det bliver normaliseret på sociale medier. Hvor man før i tiden prøvede at skjule, hvis man fik kosmetiske behandlinger, er det nu normalt at man deler det og snakker højt om det med veninderne. Blandt de ældre er der derimod mere bekymring og skam forbundet med indgrebene.

Nogle mener at denne udvikling bunder i urealistiske kropsidealer, som de unge eksponeres for på sociale medier. Andre mener derimod at udviklingen er et udtryk for, at unge har taget ejerskab over deres egen krop og gør hvad de kan for at føle sig som den bedste version af sig selv.