Det er ikke for alle at handle med aktier, men det betyder ikke, at du ikke behøver at gøre det. I USA har der i mange år været fokus på de såkaldte indeksfonde, hvor du køber adgang til dem, og så ejer du sådan set en aktie i hvert firma. På den måde spreder du din risiko uden selv at skulle gøre noget.

 

Ideen bag at gøre ovenstående er, at hvis markedet over tid stiger, så tjener du også penge. Du ville nok tjene flere penge, hvis du valgte en investeringsforening, eller hvis du selv kunne finde ud af at ramme de rigtige aktier og frasortere de dårlige. Men hvis det gik dårligt for dig, så ville du også have mistet flere penge, og det er det, som ideen bag en indeksfond. At du ikke længere behøver at satse.

Der er dog en del uenighed, om det stadigvæk er en god løsning, fordi der i dag er så mange muligheder på markedet. De skrev om det i Time, som du kan læse her.

 

Mistillid i USA

Mistilliden er klart større i USA end herhjemme, hvor der er højere tillid til investeringsforeningerne, og det ikke virker til, at de laver samme tricks, som man ofte hører fra USA.

Indeksfonde er især blevet populære, fordi Warren Buffets indgik et væddemål med en række  hedge managers om, at en indeksfond ville klare sig bedre, end de gjorde over en given periode. Det har vist sig, at det gjorde de, og ifølge skaberen af en af disse indeksfonde, John Bogle, skyldes det, at folk fokusere for meget på om kurserne går op eller ned, men i sidste ende mister de øjeblikket over, hvad der egentlig er vigtigt.

Det er med det i tankerne, at indeksfonde bliver set som en god investering, og så fordi de ikke tager et særlig højt gebyr for at håndtere ens penge, da de stort set ikke gør noget. I en normal investeringsforening bliver de hele tiden nødt til at følge med i, hvad der sker, og derfor vil det alt andet lige også koste flere penge at håndtere.

 

Skal man tage chancen?

Tilbage er det kun at spørge sig selv, om det er en god idé at smide alle sine penge ind i en investeringsfond. Det handler om, hvad man er mest til, for hvis man elsker at følge med i markedet, så giver det mening at gøre det.

Hvis du gerne vil være en passiv aktiehandler, så gør du sætte dine penge i en indeksfond, og så behøver du ikke bekymre dig om aktiehandel nogensinde igen. Det er den rigtige løsning, hvis du ikke mener, at nogen på markedet aner, hvad de laver.

Ellers skal du sætte dig ind i, hvad du laver, så du køber de rigtige aktier.