Det er i løbet af de seneste par år blevet populært blandt entreprenører og andre erhvervsdrivende at investere i private virksomheder.

Spørgsmålet er:

Hvem bør investere i private virksomheder, og hvem bør i stedet holde sig til at investere i aktier?

Det er ikke et simpelt spørgsmål at besvare, da det både kommer an på din erhvervserfaring, din risikotolerance og hvor mange penge du har.

Vi vil i denne artikel give dig svaret på, hvem der bør holde sig til aktier, og hvem der kan investere i private virksomheder.

Forskellen på dumme og kloge penge

Et af de mest populære udtryk iblandt iværksætter når det kommer til investeringer er, om det er dumme eller smarte penge. Det er et udtryk for om personen, der har investeret i virksomheden kan hjælpe med at bygge virksomheden større, eller om han kun kan hjælpe med pengene.

Det er altid en fordel at få en investering fra en person, der kan hjælpe med at vækste virksomheden. Det kan være at du enten har et stort netværk, er god til distribution eller en hel tredje ting, som kan hjælpe dem.

Du skal have nogle færdigheder, som er værdifulde for virksomheden, som du investere i, er det også vigtigt, at du kender branchen. Udover at din brancheerfaring kan hjælpe dem, giver det dig også et meget bedre billede af,, om det er en god investering eller ikke.

8 ud af 10 startup virksomheder vil aldrig få succes

Investering handler mere om at kende sig selv, end det gør om dine tekniske færdigheder. Det er vigtigt, du kender din egen risikovillighed, før du bestemmer, hvilken type investering du vil lave.

Når du investere i startup virksomheder, skal du være klar på at 8/10 af dine investering enten går i nul eller taber penge. Alle dine penge skal derfor tjenes ind igen gennem to af dine investeringer.

For at du kan sove trykt om natten som business angel, er det derfor vigtigt, at du kan klare noget risiko. Hvis ikke du kan holde til risikoen, bør du i stedet vælge en mere konservativ investeringsprofil som primært består af lav risiko aktier og obligationer.

 

Kapitalkravene til investering i private virksomheder er større

Det er ingen hemmelighed, at der er større kapitalkrav til en business Angel end en aktieinvestor. Magnus Kjøller, som er en af de mest kendte business Angels i Danmark investerer som minimum 50.000 kr. når han investerer i nyetablerede virksomheder, som søger kapital. Det kræver derfor, at du har flere millioner, som du kan investere, hvis du gerne vil have succes med investering i private virksomheder. Du kan derimod have succes, med et mindre beløb, hvis du vælger at investere i aktier.